Održan prvi radni sastanak potencijalnih osnivača Lokalne akcijske grupe (LAG-a) radnog naziva „Zapadna Slavonija“

Održan prvi radni sastanak potencijalnih osnivača Lokalne akcijske grupe (LAG-a) radnog naziva „Zapadna Slavonija“

U četvrtak 29. ožujka, u okviru inicijative za osnivanje Lokalne akcijske grupe ( LAG) za područje grada Nove Gradiške, te općina Cernik, Rešetari, Staro Petrovo Selo, Vrbje, Davor, Gornji Bogićevci, Okučani i Stara Gradiška, održan je prvi radni sastanak potencijalnih osnivača LAG-a za navedena područja. Domaćin sastanka bila je Općina Rešetari, a sastanku su nazočili zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške, načelnici navedenih općina, te 30-ak predstavnika javnog, gospodarskog i društvenog sektora s tog područja. Cilj sastanka bio je upoznati potencijalne osnivače o procesu osnivanja LAG-a, te o ulozi osnivača u funkcioniranju LAG-a. 

Sve informacije o važnosti ovakvog udruživanja, ciljevima te daljnjem funkcioniranju LAG-a, iznijela je direktorica konzultantske kuće „Sintagma“ Senka Vranić, koja je ujedno i koordinatorica provedbe osnivanja spomenute Lokalne akcijske grupe pod radnim nazivom „Zapadna Slavonija“. Lokalna akcijska grupa je javno-privatno partnerstvo predstavnika javnog, gospodarskog i civilnog sektora koje se osniva s namjerom izrade i provedbe Lokalne strategije razvoja tog područja koristeći novac iz fondova Europske unije. 

Cilj Lokalnih akcijskih grupa je zajedničko osmišljavanje i poticanje projekata u razvoju ruralnih područja, a upravo se osnivanjem LAG-ova ostvaruju nužni preduvjeti za korištenje EU fondova za ruralni razvoj i provedbu LEADER programa za razvoj ruralnih područja. Budući da se LAG osniva kao neprofitna udruga, svrha osnivanja LAG-a nije samo provedba LEADER programa za razvoj ruralnih područja, nego i olakšavanje kandidature LAG-a na sve druge natječaje namijenjene društvenom sektoru i neprofitnim organizacijama.

Zaključeno je da je ovakvo udruživanje neophodno za gospodarski napredak i poboljšanje kvalitete života na ovome području, stoga se u slijedeća 2 tjedna planira održavanje Osnivačke skupštine LAG-a. Predstavnici spomentih jedinica lokalne samouprave odlučili su održati međusobni sastanak kako bi odlučili o budućem sjedištu LAG-a, te broju članova upravnog tijela LAG-a. U tu svrhu će koordinator osnivanja LAG-a - konzultantska kuća „Sintagma“, prirediti Upitnik namijenjen predstavnicima lokalnih samouprava kako bi svi dali svoje prijedloge vezano za bitne elemente osnivanja LAG-a.

Nakon osnivanja LAG-a pristupit će se i izradi Lokalne razvojne strategije koja će biti usmjerena na specifične razvojne potrebe područja djelovanja LAG-a. Ministarstvo poljoprivrede u procesu je donošenja LEADER Pravilnika za provedbu Lokalnih strategija razvoja koji bi definirao jasnu ulogu i obveze LAG-ova u Hrvatskoj. Pravilnik se očekuje sredinom 2012. godine, a nakon donošenja Pravilnika može se očekivati prvi natječaj za financiranje poslovanja LAG-ova. 

Cijeli sastanak bio je medijski popraćen, te prezentiran javnosti putem lokalnog radija „Radio Nova Gradiška“. Lokalna akcijska grupa biti će snažan alat za razvoj lokalnih zajednica, te će omogućiti i lakše povezivanje dionika na lokalnoj razini, kako bi razmjenjivali svoja iskustva i informacije, te kako bi zajednički predlagali projekte i aktivnosti s ciljem razvoja područja kojega LAG obuhvaća. FOTOGALERIJA...

Najčitanije