Zlatne ruke

Zlatne ruke

U naselju Dolina, u novogradiškoj Posavini, nešto više od dvije godine djeluje s radom Udruga čuvara i izrađivača narodnog ruha „ Zlatne ruke“. Osnovana je na inicijativu nekoliko žena koje žele očuvati od zaborava narodne rukotvorine tehnikom izrade. Udruga okuplja ne samo starije žene nego i djevojke mlađe od 15 godina, tako da se umijeće izrade ručnih radova prenosi na mlađe naraštaje.

Osnovni sadržaj djelatnosti Udruge nije samo prikupljanje i očuvanje starinskog narodnog ruha, nakita, manjih dijelova namještaja i uporabnih predmeta, već i izrada ručnih radova tehnikama koje već pomalo izumiru, poput krbez, toledo vez, šling, štrikanje, pletenje, necanje, nizanje staklenih perlica u tradicijski nakit, izrada voštanih vijenaca i pletenica za etno frizure, zatim zlatovez, heklanje i ostalo.

Članice Udruge koje su savladale ove tehnike izrade, izrađuju uporabne predmete za dom kao što su stolnjaci, nadstolnjaci, zavjese, posteljno ruho, crkveno ruho, nakit i lutke odjevene u narodne nošnje, kao i komplete narodnih nošnji ovog te ostalih krajeva Hrvatske.

Isto tako namjera je dakako da svoja umijeća prenose na mlađe naraštaje i promoviraju bogatu hrvatsku i kulturnu baštinu.

U tu svrhu svoje rukotvorine izlažu na sajmovima i raznim manifestacijama, a kroz prikupljen novac financiraju svoje potrebe za troškovima kao što su plaćanje štandova, putnih troškova, izrade promotivnim materijala, te nabavka potrebnog materijala za rad.

Tijekom 2007. godine od prodaje svojih proizvoda ostvarile su prihod od cca 7 000 kn, a njihov štand na raznim sajmovima je uvijek dobro posjećen, te su pozvane na mnoge izložbe diljem Lijepe naše, no zbog nedostatka financijskih sredstava nisu uspjele sve posjetiti.

Uz pomoć općine Vrbje, turističke zajednice Grada Nove Gradiške, gospodarske komore Slavonski Brod i još privatnim sredstvima samih članica izlagali su na sljedećim manifestacijama:

- NOVOGRADIŠKO GLAZBENO LJETO 2006. I 2007.
- GOSPODARSKI SAJAM OKUČANI 2006
- 5. SUSRET POVRATNIČKIH FOKLORNIH SKUPINA REPUBLIKE HRVATSKE OKUČANI 2006
- AKCIJA „KUPUJMO HRVATSKO“ OSIJEK I ZAGREB 2006. I 2007.
- 14. JESENSKI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM 2006.
- ĐAKOVAČKI VEZOVI 2006. I 2007.
- VINKOVAČKE JESENI 2006. I 2007.
- 11. I 12. KATARINSKI SAJAM OBRTNIŠTVA, MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA
- BOŽIĆNI SAJAM 2006. ZAGREB
- POLJOPRIVREDNO PODUZETNIČKE IDEJE – NOVA GRADIŠKA 2007. I 2008.
- MEDITERANSKI SAJAM ZDRAVE PREHRANE I LJEKOVITOG BILJA 2007. I 2008.
- 10. JUBILARNI POLJOPRIVREDNI SAJAM SLAVONSKI BROD 2007.
- 5. IZLOŽBA PROIZVODA I USLUGA RURALNIH PODRUČJA EKO ETNO HRVATSKA ZAGREB
- ADVENT U NAŠEM GRADU 2007. NOVA GRADIŠKA
- MEĐUNARODNI SAJAM „SLAVIN 2008“ ORAHOVICA

Iskustva i vještine nesebično se prenose s jedne članice na drugu, te svaki susret završava sa zadovoljstvom jer se više naučilo, više napravilo te što je najvažnije prenijela se tradicija na mlađe naraštaje u svrhu očuvanja kulturne baštine.

Najčitanije