Obilježavanje Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti

Obilježavanje Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti

Prema odluci Hrvatskog sabora, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti slavi se kao državni praznik Republike Hrvatske, a proglašen je u spomen na akciju Oluja i Dan oslobođenja Knina, 5. kolovoza 1995. Tijekom ove vojno redarstvene akcije poginula su 174 pripadnika hrvatskih postrojbi, a 1430 ih je ranjeno.

S ciljem obilježavanja ovoga nacionalnog praznika i odavanja počasti svim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote na oltar Domovine, i ove godine Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata organizira riječnu regatu od Grada Siska do naselja Dolina u Vrbju. Regata će trajati od 01. – 05. kolovoza, te će 40-ak hrvatskih branitelja raspoređenih u petnaestak plovila (čamaca) zaploviti rijekom Savom od Siska do Doline.

Kao i protekle godine, riječna regata će se zaustavljati na nekoliko lokacija, gdje će ih dočekati predstavnici Općina Stara Gradiška, Okučani, Grada Nova Gradiška, te Općine Vrbje kao i brojni mještani, te će sudionici regate zajedno sa predstavnicima lokalnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata položiti vijence na spomen obilježja poginulih hrvatskih branitelja.

Tijekom ovogodišnje regate položiti će se vijenac i u naselju Savski bok za sudionika prve regate rijekom Savom, HRVI Aleksić Stjepana – Štefu koji je prilikom sudjelovanja na istoj preminuo, stoga je ovogodišnja regata posvećena i njemu u čast.

Kako su i naši mještani dali svoje živote za neovisnu i slobodnu Lijepu našu, sa zahvalnošću se i ove godine prisjetimo vremena ponosa i pobjede! Pozivamo sve mještane Općine Vrbje da i ove godine u što većem broju dočekaju pristanak riječne regate u Dolini, te zajedno sa našim herojima na dostojanstven način obilježe Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti!

Budimo uistinu zahvalni – istaknimo državne zastave na svojim domovima, tvrtkama i ustanovama, te noć uoči 05. kolovoza upalimo svijeće u našim prozorima i prisjetimo se svih onih koji od 1991. godine negdje nose svjetlost nebesku...

Najčitanije