60 GODINA POSTOJANJA I DJELOVANJA DVD SIČICE

60 GODINA POSTOJANJA I DJELOVANJA DVD SIČICE

Dobrovoljno vatrogasno društvo  Sičice proslavu  60. obljetnice svog rada i djelovanja započelo je dana 27.06.2015.god. s početkom u 18.00 sati polaganjem vijenaca na mjesnom groblju Sičice, nakon čega je održana i sveta misa u kapelici Sv. Andrije u Sičicama koju je predvodio župnik Željko Volarić.

Završni dio protokola  predstavljen je promocijom stručne monografije "Dobrovoljno vatrogasno društvo Sičice 60 godina postojanja i djelovanja", čiji je autor  Štefan Štivičić univ.bacc.hist. iz Sičica, student Sveučilišta u Zadru. smjer Povijest, a inače i član DVD-a Sičice.

U  svom predstavljanju monografije Štefan Štivičić naveo je kako su ga na ovo djelo vodila dva navoda :

Citat 1: Želimo da sljedeće generacije pođu našim putem sa više sreće i uspjeha i da vas opet ovako srdačno dočekuju i ugoste"

Citat 2:Biti human, nesebičan, pristojan, širokogrudan, poslušan i nisu neke danas cijenjene odlike. Prvenstveno kroz igru, a poslije kroz vježbe i druženje usadit ćemo u njih (mlade vatrogasce, Š.Š.) jedan mali plam, pa tko zna možda za 10, 20.god. budu oni pisali o nama".

Ovaj zadnji citat urodio je plodom jer nas je mladi Štefan Štivičić obogatio za ovu zaista vrijednu stručnu monografiju koja ulazi u povijest trajnog zapisa dugogodišnjeg  rada DVD-a Sičice.

Na kraju  Štefan Štivičić zahvalio se načelniku općine Igoru Jurišić koji je prepoznao vrijednost monografije čiji je nakladnik općina Vrbje, zahvalio se predsjedniku DVD-a  Sičice Branku Štivičić  i  tajniku DVD-a Sičice Verneru Veselić, koji su mu u ove zadnje tri godine pomogli da dođe do važnih materijala koji su mu pomogli da napiše monografiju.

Također se zahvalio i Vatrogasnoj zajednici Brodsko posavske županije, Vatroprometu koji su omogućili izdavanje ove monografije,  te Branku Bešlić vlasniku T.U.O. Hubert, koji osim što je pomogao u izdavanju ove monografije, uvijek ima sluha te humanitarno pomaže DVD Sičice kao i ostale udruge iz Sičica, na što mu se ovim putem iskreno zahvaljujemo.

Predstavljanje ove monografije dirnuo je mnoge posjetitelje pa čak izazvalo i suze , a posebno riječi Štefana Štivičića koji je rekao , citat: "Tko zna, možda će  netko od mladjih naraštaja  iz Sičica napisati isto tako  monografiju u kojoj će biti predstavljeno 120 godina djelovanja i rada DVD-a Sičice". 

Svoju daljnju proslavu obljetnice DVD Sičicie nastavilo je sutradan u nedjelju 28.06.2015.g. budnicom uz limenu glazbu, kad su vatrogasci kroz naselje Sičice,  prošli  u svečarskim odorama, gdje su ih ostali mještani  Sičicia dočekali ispred svojih domova mašući i pozdravljajući, te na taj način iskazali poštovanje DVD-u Sičice. U 12.00 sati proslavu je uveličao defile 20-ak  vatrogasnih vozila koja su se provezla  kroz  Sičice .

Šta na kraju napisati osim što sam se osobno dojmio svega što se u ova dva dana događalo u naselju Sičice gdje sam i osobno učestvovao u ovoj zaista svečarskoj manifestaciji koja se te nedjelje osjećala u ovom malom mjestu.

Uz pozdrav "Vatru gasi i brata spasi", još jednom čestitke DVD-u Sičice na 60. obljetnici, a mladom Štefanu Štivičić također čestitke s nadom da će nas i ubuduće obogatiti sa ovako hvalevrijednim radovima.

                                                                                      Općinski načelnik:

                                                                                      Igor Jurišić

 

 

Najčitanije