PETO POKLADNO JAHANJE U BODOVALJCIMA

PETO POKLADNO JAHANJE U BODOVALJCIMA

Ljepota konja, tradicije i pokladnog druženja

BODOVALJCI - Konjogojska druga „Slavonija“ Slavonski Brod i DVD Bodovaljci danas su, uz potporu više sponzora, Općine Vrbje i Brodsko-posavske županije, okupili više od 50 konjanika iz brodsko-posavske županije i Novske. Tradicionalno 5. pokladno jahanje u Bodovaljcima bila je prilika za još jedno druženje sve većeg broja uzgajivača konja sa mještanima i njihovim gostima. Evocirana su sjećanja stari graničarski običaj kada su svečano odjeveni graničari obilazili svoje suborce na graničnim postajama, noseći im pokladno jelo i piće.

Općinski načelnik Igor Jurišić i zamjenik župana Davor Vlaović izrazili su zadovoljstvo i zahvali organizatorima što su   u velikom broju u Bodovaljcima okupili jahače i njihove prekrasne konje, da svjedoče povijest i tradiciju   zavičaja, uzgoja konja i čuvanja granice.

-Ovo pokladno jahanje je prilika da se družimo i bolje upoznamo čuvajući tradiciju , ali i da razvijamo naš kraj i stvaramo uvjete da ovdje bude života, više konja, ali i dječjeg plača u selima - kazao je Davor Vlaović.  

-Očuvanje tradicije jako je bitno. Drago mije što među jahačima ima puno mladih ljudi kojima se tradicija ostavlja u naslijeđe. Hvala im na tome - kazao je župan Danijel Marušić, otvarajući pokladno jahanje.

Povorka konjanika u pratnji tamburaša krenuti je potom kroz Bodovaljce. Uz pokladnu pjesmu konjanici su zaustavljali na četiri punkta gdje su ih domaćini dočekati s rakijom i kuhanim vinom, domaćim suhomesnatim delicijama i kolačima.

Tradicionalno druženje jahači, mještana i njihovih gostiju održano je u mjesnom domu na tradicionalnoj pokladnoj zabavi na kojoj će nastupili KUD „Trenk“ iz Nove Gradiške i KUD Vrbje, a svirati je Tamburaški sastav „Širok šor“.

 

Najčitanije