Održana uvodna konferencija projekta  „Zaželi jednake mogućnosti II, SF.3.4.11.01.0514“ Udruge DEMOS MEDIA

Održana uvodna konferencija projekta „Zaželi jednake mogućnosti II, SF.3.4.11.01.0514“ Udruge DEMOS MEDIA

Održana uvodna konferencija projekta  „Zaželi jednake mogućnosti II, SF.3.4.11.01.0514“ Udruge DEMOS MEDIA

U petak, 26. travnja 2024., u Rešetarima je održana uvodna konferencija projekta „Zaželi jednake mogućnosti II, SF.3.4.11.01.0514“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. Odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ukupna vrijednost projekta je 396.000,00 € sa stopostotnom stopom sufinanciranja iz Europske unije i/ili Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Konferenciji su nazočili_e predsjednik Udruge Mario Strinavić, Barbara Jurčević i Lidija Konjević ispred partnerske institucije Općine Vrbje, članice projektnog tima, buduće zaposlenice, predstavnice institucija i OCD-a s kojima Udruga surađuje, te predstavnici lokalnih medija.

Konferenciju je otvorila voditeljica projekta Nikolina Jureković koja je pozdravila sve prisutne, nakon čega je, ispred partnerske organizacije Općine Vrbje, te u ime načelnika Općine, prisutne pozdravila Barbara Jurčević koja je naglasila kako se Općina Vrbje uvijek rado odaziva pozivu za partnerstvo, naročito kad je riječ o visokovrijednim projektima kao što je ovaj. Izrazila je kako je veseli da će još više korisnika_ica s područja općine biti obuhvaćeno, te kako ova usluga puno znači kako korisnicima_icama, tako i cijeloj lokalnoj sredini. Čestitala je nositelju projekta, te poželjela uspješan rad zaposlenicama i cijelom projektnom timu.

Ispred Hrvatskog zavoda za socijalni rad – Područnog ureda Nova prisutnima se obratila Ankica Turkalj koja je istaknula kako se na našem području suočavamo s velikim nedostatkom smještajnih kapaciteta za starije osobe koje ostaju živjeti u samačkim kućanstvima, bez dostatne podrške, te kako naš projekt uz to što pruža podršku korisnicima i korisnicama, rasterećuje sustav socijalne skrbi i omogućuje što duži ostanak u vlastitom domu, a što oni sami_e najviše i žele. Također je naglasila kako će nam Područni ured pružiti podršku u provedbi, te kako je veseli da ćemo ponovo surađivati, ovaj put na jedan značajno duži period, te je pozdravila sve prisutne u ime svih zaposlenika_ica Područnog ureda.

Ispred suradničke organizacije, Udruge Studio B, prisutne je pozdravila članica Izvršnog odbora Valentina Stojaković koja se zahvalila na Pozivu, čestitala svim budućim zaposlenicama te im poželjela kvalitetan i uspješan rad.

U ime nositelja projekta, govor je održao je predsjednik Udruge Mario Strinavić koji je izrazio zadovoljstvo odobrenjem projekta kojeg smo svi nestrpljivo čekali te zahvalnost Vladi RH na prepoznavanju potreba i činjenici da je ovaj put riječ o zaista dugom trajanju projektnih aktivnosti. Naglasio je kako Udruga već ima iskustva u provedbi ove vrste projekta u prethodnoj fazi, te kako će obuhvat korisnika_ica biti zaista širok, od općina Okučani, Gornji Bogićevci, Rešetari i Vrbje, do grada Nova Gradiška. Čestitao je svim budućim zaposlenicama i poželio sreću i uspjeh u radu cijelom projektnom timu.

Nakon uvodnih riječi program Zaželi, strateški okvir i projekt je predstavila voditeljica Nikolina Jureković.

Opći cilj projekta “Zaželi jednake mogućnosti II“ je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije starijih osoba i osoba s invaliditetom osiguravanjem dugotrajne skrbi. Specifični cilj projekta je pružanje usluge potpore i podrške za ukupno 48 najpotrebitijih korisnika i korisnica, starijih osoba i osoba s invaliditetom, s područja zapadnog dijela BPŽ, u razdoblju od 33 mjeseca koje će obavljati 8 pružatelja_ica usluge. Projekt će osigurati pružanje socijalne usluge na području JLS-a prve, druge i četvrte skupine što će doprinijeti razvoju lokalne zajednice.

Projekt će trajati do 11. ožujka 2027. godine. Sve pripremne radnje su obavljene i pružateljice usluge počinju raditi 1. svibnja 2024. godine.

Važno je naglasiti kako je Javni poziv za pripadnike_ice ciljnih skupina trajno otvoren, stoga pozivamo sve potencijalne korisnike i korisnice s područja 10 jedinica lokalne samouprave u novogradiškom okruženju da se slobodno i dalje prijavljuju, kako bi bili uvršteni na listu čekanja.

Projekt adresira rizik od daljnjeg socijalnog isključivanja starijih osoba i OSI te im omogućuje svakodnevnu pomoć i podršku sa svrhom osiguravanja dugotrajne skrbi i prevencije institucionalizacije. Provedba projekta pridonijet će njihovoj većoj socijalnoj uključenosti, ostanku u vlastitom domu te osiguravanju prava na život u zajednici. Također, povećat će se samostalnost, ublažiti rizik od siromaštva i povećati razina kvalitete života 48 korisnika_ica.

Projektne aktivnosti možete pratiti na mrežnoj, odnosno Facebook stranici projekta.

 

 

 

Najčitanije