Obilježen Dan Općine Vrbje

Obilježen Dan Općine Vrbje

U petak 16. kolovoza U Vrbju je svečano obilježen Dan Općine i blagdan sv. Roka. Program obilježavanja započeo je svečanim otvaranjem i puštanjem u promet novoasfaltirane dionice ceste Dolina-Mačkovac u dužini od 1.700 metara, vrijedne 1,5 milijuna kuna. Cestu su simboličnim rezanjem vrpce otvorili načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, ravnatelj Županijske uprave za ceste Antun Dukić i župan Danijel Marušić sa suradnicima.

Prilikom svečanog otvaranja načelnik Igor Jurišić istaknuo je: „Nije ovo bilo kakva sporedna cesta, nego cesta koja spaja dva sela u jednoj župi kojom svakodnevno prometuju mještani, autobusi, pogranična policija. Ovom cestom Općina Vrbje dobiva novi prometni prsten Nova Gradiška-Sičice-Mačkovac-Visoka Greda, Nova Gradiška, što će poboljšati prometnu povezanost ovoga kraja i doprinijeti razvoju spomenutog područja“. U realizaciji izgradnje spomenute ceste uvelike su pomogli županija Brodsko-posavska i Županijska uprava za ceste. Načelnik Općine zahvalio je županiji, jer bez njihove pomoći navedeni projekt ne bi bio realiziran, jer je vrijednost istoga daleko veća od izvornog proračuna Općine Vrbje.

Nakon otvaranja ceste, program obilježavanja nastavljen je odavanjem počasti poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, kod spomenika poginulim braniteljima u Vrbju. Vijence su položili predstavnici Vatrogasne zajednice Općine, predstavnici Općine i Županije, te predstavnici političkih stranaka i mještani. Uslijedila je sveta misa na otvorenom, na početku Ulice sv. Roka, a predvodio ju je vlč. Željko Volarić.

Svečanu sjednicu otvorio je Stjepan Babić, a uz općinske vijećnike i načelnika Općine Vrbje nazočni su bili i župan Danijel Marušić, njegova zamjenica Dunja Magaš, novogradiški gradonačelnik Željko Bigović, pročelnica županijskog upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Klara Šćuka, pročelnik županijskog upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu, Vladimir Štefanek, Ivan Šmit, načelnik Općine Nova Kapela, Igora Šupica i Zlatko Bunjevac, zamjenik načelnika i predsjednik Općinskog vijeća Općine Dragalić, predstavnici Vatrogasne zajednice Općine Vrbje, te udruge i drugi gosti.

O svemu što je u proteklih godinu dana napravljeno u Općini izvijestio je načelnik Igor Jurišić, a među ostalim istaknuo je zadovoljstvo polučenim rezultatima unatoč teškim gospodarskim prilikama te zahvalio pojedinim institucijama koje su prepoznale njihove projekte i financijski ih podržale. Na području infrastrukture najznačajnijim je istaknuo vodoopskrbu, izgrađen cjevovod od Orubice prema Dolini čime je stvorena mogućnost izgradnje vodoopskrbe za naselja Visoku Gredu, Savski Bok i Mačkovac. Troškove projektiranja cjevovoda sufinanciraju Hrvatske vode u omjeru 90%, a Općina 10%. Očekuju potvrdu glavnog projekta, a u tijeku su pregovori oko izgradnje. 

Suradnja s Fondom za zaštitu okoliša rezultirala je završenom prvom fazom obnove Društvenog doma u Bodovaljcima koji je površinom i najveći te očekuju i drugu fazu. Do sada su obnovljeni domovi u Dolini i Sičicama, a u tijeku su i radovi u Mačkovcu. Uređen je postojeći i dograđen novi prostor za ambulantu u Vrbju, od 2011. godine kontinuirano se radi na uređenju poljskih putova, uključeni su u programe javnih radova sa značajnim povećanjem zaposlenih u programima održavanja javnih površina i socijalnom programu pomoći u kući starijim i nemoćnima, podržali su mnogobrojne manifestacije, rad udruga na čije djelovanje su vrlo ponosni, posebno na udruge mladih koje doprinose društvenom i inom životu u svojim sredinama, ali i na području cijele Općine. Općina financira održavanje „male škole“, sufinancira cijene registracije traktora, isplaćuje naknadu za svako novorođeno dijete, financiraju troškove prijevoza za djecu s poteškoćama u razvoju.

-Dodatno opterećenje proračuna imamo zbog potrebe legalizacije zgrada koje su sada u općinskom vlasništvu, a građene su u proteklom razdoblju dobrom voljom mještana i bez projektne dokumentacije te potrebnih dozvola. Sada imamo obvezu postupiti prema zakonu o nelegalno izgrađenim objektima – rekao je Jurišić.

Riječi potpore Općini Vrbje uputili su i načelnik načelnik Općine Nova Kapela, predstavnici Općine Dragalić, Vatrogasne zajednice Općine, te župan Danijel Marušić.

Svečanost obilježavanja Dana Općine nastavljeno je u poslijepodnevnim i večernjim satima tradicionalnom kulturno-zabavnom manifestacijom Rokovo 2013.

Najčitanije