Dolina

Dolina

Naselje zanimljivog imena asocira na reljef u kojemu se nalazi. Naselje Dolina smješteno je uz lijevu obalu rijeke Save koja je ujedno prirodna granica sa susjednom državom Republikom Bosnom i Hercegovinom. Položaj naselja je 45°08`25“ geografske širine i 17°23`28“ geografske dužine, te se nalazi na križištu županijske ceste Ž – 4021 [ Sičice ( Ž – 4157 ) – Dolina ] i lokalne ceste L – 42019 [ Mačkovac ( Ž – 4156 ) – Dolina – Ž – 4178 ]. Od naselja Vrbja udaljeno je 9 km.

Prema zadnjem popisu stanovništva Hrvatskog zavoda za statistiku iz 2001. godine u naselju živi 369 stanovnika. Površina naselja iznosi 9,33 km², što čini prosječnu gustoću naseljenosti 43 st/km². Nadalje, promatrajući strukturu stanovništva prema spolu moramo naglasiti da udio žena od 52,0% je veći od udjela muškaraca 48,0%, u ukupnom broju stanovnika. Prema dobnoj strukturi, Dolina ima 21,7% mladog, 44,7% zrelog i 33,6% starog stanovništva.

U naselju se nalazi Područna škola Dolina, kapela Sv. Marka i mjesno groblje Dolina. Kapela Sv. Marka je tijekom domovinskog rata bila teško oštećena, te je u poslijeratnom razdoblju obnovljena.

Od društvenih djelatnosti na području naselja djeluje udruga „ZLATNE RUKE“. Udruga čuvara i izrađivača narodnog ruha, osnovana je 2006. godine, te okuplja starije i mlađe članove. Nadalje, osim udruge „Zlatne ruke“ na području naselja djeluje i „DVD DOLINA“.

Promatrajući gospodarsku osnovu u naselju Dolina prevladava poljodjelstvo i stočarstvo.

U Dolini je 1828. godine sagrađena školska zgrada koju je izgradilo selo. Od početka škola je bila spojena sa noćnom patrolom (stražarom) sve do 1879.godine kada je zgrada pripala školi. 

Na samom početku, školu je pohađalo 45-ero djece. Nastava se održavala u pupilskoj zgradi sve do 1887. godine, kada je sagrađena nova škola. Obuka za djecu u novoj zgradi počela je 1. listopada 1888. godine. Prvi učitelj u školi bio je Josip Javorski koji je rođen u Požegi. Nastava se u istoj školi održava i danas za učenike od I. – IV. razreda, dok učenici od V.-VIII. razreda putuju u Osnovnu školu u Novu Gradišku.

Najčitanije