Vrbje

Vrbje

Naselje sa imenom koje asocira na stablo vrbe. Vrbje je ujedno i ime Općine, te općinsko središte. Nalazi se na 45°11`15“ geografske širine i 17°25`23“ geografske dužine. Smješteno je na križištu županijske ceste Ž – 4157 [ Nova Gradiška ( Ž – 4158 ) – Sičice – Vrbje – Ž – 4178 ] i nerazvrstanih cesta. 

Površinom od 17,11 km², pripada većim naseljima u općini, a prema posljednjem popisu stanovništva iz 2001. godine u naselju živi 640 stanovnika. Prosječna gustoća naseljenosti je 21 st/km². U naselju je evidentirano 204 domaćinstva.

Promatrajući strukturu stanovništva možemo zaključiti da je omjer ženske populacije nešto malo veći od muške. Naime, ženska populacija broji 51,4% stanovništva, dok muška populacija broji 48,4% od ukupnog broja stanovnika.

Nadalje, promatrajući stanovništvo prema starosnoj dobi, stanje je slijedeće;

• 21,6% čini mlado stanovništvo
• 40,0% čini zrelo stanovništvo 
• 38,4% čini staro stanovništvo

Gospodarsku osnovu u naselju Vrbje, čini poljodjelstvo, vinogradarstvo, stočarstvo, zatim građevinarstvo, trgovina i ugostiteljstvo.

U naselju se nalaze slijedeći registrirani obrti:

ZIDARSKI OBRT „MARKO“, vl. Vinko Jurčević
TRGOVINA NA VELIKO I MALO „DALIBOR“, vl. Dalibor Perković
ZIDARSKI OBRT „JURČEVIĆ“, vl. Zdravko Jurčević
STOLARIJA „MARINOVIĆ“, vl. Stjepan Marinović
OBRT ZA PROIZVODNJU I TRGOVINU „AGROPRODUKT“, vl.Josip Čaić
KNJIGOVODSTVENI SERVIS „SEKULIĆ“ vl.Marijana Sekulić
POLJOPRIVREDNI OBRT „VLAOVIĆ“, vl.Slavko Vlaović

Vrbje ima Područnu školu, Općinsku upravu, društveni dom, crkvu Sv. Josipa i mjesno groblje Vrbje. U Vrbju također djeluje i „DVD Vrbje“, „NK Saturn“ kao i Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata.

Najčitanije