Upoznajmo korisnice na projektu Zajedno za žene Nanica i Janja

Upoznajmo korisnice na projektu Zajedno za žene Nanica i Janja

Nanica i Janja

Nakon male stanke, nastavljamo s upoznavanjem naših korisnica. Ovaj mjesec upoznajemo dvije gerontodomaćice,  Nanicu Kalić iz Doline i Janju Vonić iz Mačkovca.

Kao što je već spomenuto, Nanica Kalić dolazi iz Doline, malog sela na obali rijeke Save. Nanica na pitanje što joj se kod rada na projektu najviše sviđa, oduševljeno odgovara: „Sve“. Njezin odgovor nimalo ne čudi kad se u obzir uzme činjenica da je prije nego se zaposlila na ovom projektu, bila nezaposlena više od deset godina. Ova vesela gerontodomaćica kod svojih korisnika rado obavlja sve potrebne poslove, od brige o drvima za ogrjev tijekom zimskih mjeseci, do održavanja bašča i vrtova tijekom ljetnih mjeseci, ali i brige o svakodnevnim kućanskim poslovima koji uključuju brisanje prašine, pranje podova, pranje prozora i slično.

Nanica od hobija ističe šlinganje. Šlinganju se više posveti tijekom zimskog perioda kad ima više vremena, dok je ljeti okupirana svojom baščom, pa u šali kaže kako joj je hobi preko ljeta, briga o njezinoj bašči.

Posao na projektu Nanici znači puno i voljela bi ga nastaviti raditi i dalje, samo, kako sama kaže, da nema prekida između projekata. Bilo bi idealno da se po završetku jednoga, odmah krene s provedbom drugoga.

Naša druga gerotodomaćica zove se Janja Vonić i dolazi iz Mačkovca. Janja je završila osnovnu školu, a pod radno iskustvo navodi posao krojačice. Janja je baš poput svoje kolegice Nanice, bila nezaposlena duže od deset godina prije nego je počela raditi na ovom projektu. Kod rada na projektu najviše joj se sviđaju međuljudski odnosi i dobra komunikacija s krajnjim korisnicima, ali i s čitavim projektnim timom. Janja je sretna jer kroz posao pomaže starijim mještanima i time povećava kvalitetu njihova života. Krajnji korisnici od Janje najviše traže pomoć pri donošenju drva tijekom zime, pri svakodnevnom održavanju kućanstva, ali se s njom i rado podruže i porazgovaraju. Janja se u slobodno vrijeme bavi ručnim radom i vrtom.

Janja je sretna jer je nakon niza godina nezaposlenosti napokon dobila posao. To što joj je u opisu posla da pomaže starijim mještanima, samo je dodatan plus i daje posebnu vrijednost samom poslu. Na pitanje bi li voljela nastaviti s radom na projektu, Janja bez premišljanja odgovara da svakako bi.

Projekt „Zajedno za žene“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., u iznosu od 928.650,00 kuna sa stopostotnim financiranjem iz EU sredstava.

Najčitanije