Provedba projekta „Roditeljski kompas“

Provedba projekta „Roditeljski kompas“

 

Provedba projekta „Roditeljski kompas“

 

Općina Vrbje je partnerska organizacija na projektu „Roditeljski kompas“ kojega provodi Udruga za promicanje aktivnog sudjelovanja „Studio B“. Projekt se provodi od 1. rujna 2023. godine do 30. lipnja 2024. godine, a osim naše općine, partnerska organizacija je i Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja „Pozitiva“.  Cilj projekta je  pružanje aktivne podrške roditeljima na području zapadnog dijela Brodsko-posavske županije. Projekt je podržao Središnji državni ured za demografiju i mlade u iznosu od 12.605,00 €.

 

Projektne aktivnosti su:

 

- „COOL roditelj“ – predavanja roditeljima u svrhu poboljšanja roditeljskih kompetencija. Održana su  3 predavanja te je obuhvaćeno ukupno 20 roditelja. Kroz ovu aktivnost roditeljima je pružena podrška u rješavanju specifičnih problema i izazova s kojima se suočavaju u odgoju i brizi o djeci te im je pružena prilika za razmjenu iskustva s drugim roditeljima. Dva predavanja su održana u Udruzi Studio B, dok je jedno održano u Dragaliću gdje smo uključili suradničku organizaciju, Udrugu Žabice, u pripremu i provedbu ove aktivnosti, čime je ostvarena dodana vrijednost u provedbi projekta.

 

- „Razgovaraj i ti“ – savjetovalište za roditelje. Aktivnost obuhvaća individualnu i grupnu podršku roditeljima s ciljem povećanja dostupnosti psihološke pomoći i savjetovališta za roditelje u potrebi što će smanjiti osjećaj izoliranosti i pomoći roditeljima da se lakše nose s izazovima koje doživljavaju. Individualno savjetovalište je besplatno i anonimno. Aktivnost je započela u siječnju, a provodit će se do sredine svibnja 2024. godine.

 

- „Super tata“ - kampanja poticanja očeva na veću uključenost u obiteljskom životu. Aktivnost je obuhvatila 8 očeva koji u video pričama opisuju svoju ulogu, načinima na koje se nose s njom, lijepim i izazovnim stranama svoje uloge te komentarima s kojima su se susreli kao očevi koji su aktivni u obiteljskom životu. Videa objavljuju dva puta mjesečno na Facebook stranicama projekta i Udruge, te Instagram i TikTok profilima Udruge. Do sada su objavili 4 videa, a u narednom periodu će objaviti ostale. Ponosni su što su ovom aktivnošću obuhvatili vrlo različite profile očeva, od poduzetnika, javnih službenika, poljoprivrednika, radnika u različitim sektorima, pa čak i jednog općinskog načelnika; a o kojim je očevima riječ pratite na našim društvenim mrežama!

 

Projektni tim je siguran kako su provedbom ove kampanje pružili pozitivan utjecaj promicanju ravnopravnog roditeljstva i povećavanju svijesti o važnosti uključivanja očeva u obiteljski život i podizanju razine razumijevanja njihove uloge u brizi za djecu te jačanju angažiranost očeva u obiteljskim aktivnostima i brizi za djecu i osiguravanju pozitivnog utjecaja na promjene stavova i normi vezanih uz tradicionalnu podjelu uloga u ruralnim sredinama.

 

- Istraživanje o uključenosti očeva u obiteljskom životu – istraživanje je provedeno tijekom prosinca prošle godine kojim je ispitana uključenost očeva u svakodnevni život njihovih obitelji, te podršci koju imaju i trebaju. Rezultati istraživanja će se koristiti za planiranje daljnjih aktivnosti i/ili novih inicijativa i projekata temeljenih na dokazima i utvrđenim potrebama. Aktivnošću je obuhvaćeno 54 sudionika sa zapadnog područja Brodsko-posavske županiji, a rezultati će uskoro biti predstavljeni i objavljeni putem  komunikacijskih kanala, te putem tiskanih brošura s rezultatima.

 

- „Moj tata – moj heroj“ – Ovom aktivnošću će se obuhvatiti djeca i roditelje na način na da će djeca na kreativan, vizualan način pokazati kako u njihovim očima izgledaju njihovi roditelji. Nakon što se prikupe crteži, organizirat će se izložba u prostoru Udruge Studio B te će najkreativniji crteži biti nagrađeni. Trenutno se prikupljaju dječji crteži, a više informacija je dostupno na poveznici: https://udrugastudiob.hr/poziv-na-prikupljanje-crteza-za-izlozbu-moj-tata-moj-heroj/

 

- „Digitalni kompas“ – edukacija za roditelje o društvenim mrežama, mogućim opasnostima te načinima prevencije opasnosti. Kroz ovu aktivnost će se potaknuti roditelje na aktivnije uključivanje u digitalni život svoje djece te na razgovor s njima s njima o tome kako se ponašati online. Edukacija će se održati u travnju.

 

Iz Udruge Studio B ovim putem pozivaju sve zainteresirane roditelje da prate njihovu web stranicu udruge,  Facebook stranicu udruge i Facebook stranicu projekta uključe se u aktivnosti projekta kao sudionici i volonteri!

 

Najčitanije