DAN OPĆINE VRBJE

DAN OPĆINE VRBJE

 

Dan Općine Vrbje

 

Svake se godine 16. kolovoza na blagdan sv. Roka obilježava  Dan Općine Vrbje. Mala je to slavonska općina koja mnogobrojnim projektima i programima usmjerenima svim svojim žiteljima, od najmlađih do najstarijih, opravdava svoje postojanje i dokazuje kako je lokalna samouprava izuzetno važna za razvoj ruralnih sredina i osiguravanje kvalitete života svojih mještana. Prošle je godine Dan Općine Vrbje obilježen u pandemijskim uvjetima, bez tradicionalnog programa na koji su žitelji šireg novogradiškog kraja navikli. S načelnikom Općine Vrbje, Igorom Jurišićem, provjerili smo hoće li i ove godine biti tako.

Prije svega želim čestitati svim našim mještanima nadolazeći Dan općine i najaviti kako smo ove godine, sukladno boljoj epidemiološkoj situaciji u cijeloj zemlji, a naročito u našoj županiji, odlučili obilježiti Dan Općine u nekoj mjeri kao i dosad. Okupljanje uzvanika predviđeno je u 9.00 sati, polaganje vijenaca kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u 09.45 h, u 10.00 h sati služit će se sveta misa na otvorenom, nakon čega ćemo predsjednik Općinskog vijeća Općine Vrbje Milan Brkanac i ja pozdraviti nazočne. Također, predviđen je domjenak za uzvanike uz pridržavanje epidemioloških mjera. Izostat će smotra folkora jer smatramo kako moramo nastaviti biti odgovorni kako bismo što prije dočekali kraj ove pandemije, međutim članovi i članice KUD-a Vrbje će na malom igralištu iza Društvenog doma u Vrbju pripremiti tradicionalne specijalitete po kojima je „Rokovo u Vrbju“ postalo prepoznatljivo u širem novogradiškom kraju. Manifestacija će se održati sukladno epidemiološkim mjerama i vjerujemo kako će pružiti našim mještanima, ali i svim posjetiteljima, toliko željeni predah i opuštanje, makar u nešto izmijenjenom formatu.“ – rekao nam je Jurišić.   

Redovnim praćenjem rada Općine vidljiva su kontinuirana infrastrukturna ulaganja i provedba različitih projekata koje pandemija nije omela. Od infrastrukturnih projekata provedenih u proteklih godinu dana u Općini ističu energetsku obnovu, uređenje i opremanje Društvenog doma u Bodovaljcima, sanaciju kolnika ceste Ratarske ulice u Vrbju, uređenje sakralnih objekata, parkirališta i pristupne ceste u Sičicama i Dolini, uvođenje LED rasvjete u Mačkovcu, uređenje Društvenog doma u Savskom Boku i izgradnju Društvenih prostorija u Visokoj Gredi, te modernizaciju kolnika ceste u Staklenom sokaku u Dolini. Ovaj je sokak bila jedna od najkritičnijih lokalnih cesta u nadležnosti Općine, koja je u zimsko i kišovito vrijeme bila jedva prohodna. Modernizacijom kolnika omogućio se nesmetan promet svim stanovnicima naselja Dolina i njihovim gostima, a njegovim asfaltiranjem završena je modernizacija svih cesta na području općine. Također, ove je godine Općina osnovala vlastiti komunalni pogon kako bi podigli na višu razinu i brigu za okoliš, ali i samo funkcioniranje općine kao institucije koja osigurava pravovremeno i kvalitetno pružanje usluga svojim stanovnicima. Nadalje, Općina je uspješno aplicirala na natječaj Uspostava reciklažnih dvorišta – mobilne jedinice iz Kohezijskog fonda, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ovime će Općina imati vlastiti prostor za sortiranje otpada, čime će se utjecati na očuvanje okoliša i primjenu zelenih politika. Ovo je također prvi projekt financiran u 100 % iznosu iz OP Konkurentnost i kohezija. Kao jedna od najvažnijih mjera općinskih demografskih politika ističe se Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja usmjeren mladim obiteljima, koji je ove godine pokrenut s ciljem ostanka mladih na našem području. U prvom krugu 9 mladih obitelji dobilo je pozitivnu ocjenu, a Program je još uvijek otvoren.

U narednom periodu u općini Vrbje planiraju uvođenje LED rasvjete u sva naselja, projekte usmjerene podizanju kvalitete života i sigurnosti naših najmlađih – od nadogradnje dječjih igrališta od kojih je prvo na redu ono u Mačkovcu. Projekt je već odobren putem natječaja 2.1.2 "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu" LAG ``Zapadna Slavonija``, a financira se iz Programa ruralnog razvoja 2014 - 2020, sukladno TO 7.4.1. Također u pripremi je projektni prijedlog za Poziv 7.4.1 kojim bi se realizirala izgradnja višenamjenskog društvenog objekta u Vrbju. Nadalje, u planu je izgradnja pješačkih staza, briga o starijima i nemoćnima kroz socijalne programe, osnivanje Centra za besplatnu pomoć pri savjetovanju kod povlačenja sredstava iz europskih fondova i fondova ruralnog razvoja za potrebe OPG-a i naših obrtnika.

Na kraju, iz Općine Vrbje pozivaju sve da im se pridruže na „Rokovu u Vrbju“ na tradicionalnom pečenom volu i zabavi koja će se održati sukladno mjerama.

 

Najčitanije