Održana uvodna konferencija projekta  „Zajedno za aktivne zlatne godine, SF.3.4.11.01.0012“ Općine Vrbje

Održana uvodna konferencija projekta „Zajedno za aktivne zlatne godine, SF.3.4.11.01.0012“ Općine Vrbje

 

 

 

Održana uvodna konferencija projekta  „Zajedno za aktivne zlatne godine, SF.3.4.11.01.0012“ Općine Vrbje

U ponedjeljak, 22. travnja 2024., u prostoru Pansiona „As“ u Rešetarima održana je uvodna konferencija projekta „Zajedno za aktivne zlatne godine, SF.3.4.11.01.0012“. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027. Odobren je kroz Otvoreni javni poziv „Zaželi – prevencija institucionalizacije”. Ukupna vrijednost projekta je 742.500,00 € sa stopostotnom stopom sufinanciranja iz Europske unije i/ili Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Konferenciji su nazočili_e načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić, članice projektnog tima, buduće zaposlenice, predstavnice_ici institucija i organizacija civilnog društva s kojima Općina surađuje, te predstavnici_ice lokalnih medija.

Konferenciju je otvorila voditeljica projekta koja je pozdravila sve prisutne, nakon čega je, u ime nositelja projekta, pozdravni govor održao načelnik Jurišić koji je izrazio zadovoljstvo početkom provedbe ovog projekta koji će trajati značajno duže od dosadašnjih, osvrnuo se na provedbu ovog projekta u prethodnim fazama Programa Zaželi koja je bila besprijekorna, sa stopostotnim odobravanjem sredstava, te istaknuo kako je riječ o već uigranom projektnom timu i kako očekuje da će provedba i ovog projekta biti jednako uspješna. Načelnik je naglasio kako je riječ o sredini sa sve starijim stanovništvom, te kako iz godine u godinu postoji sve veća potreba za ovom socijalnom uslugom, koja osigurava povećanje kvalitete života korisnika i korisnica s jedne strane, dok s druge strane doprinosi gospodarskom razvitku općine kroz zapošljavanje pružateljica usluge s područja općine. Na kraju je zahvalio svima na dolasku, a projektnom timu na uloženom trudu.

Ispred Hrvatskog zavoda za socijalni rad – ispostave Nova Gradiška prisutne je pozdravila voditeljica Darija Marić koja je naglasila kako bez obzira na to što u ovom izdanju Programa Zaželi institucija koju predstavlja nije obavezan partner, uspostavljeni suradnički odnos bit će nastavljen, te kako možemo računati na njihovu podršku. Čestitala je nositelju projekta, te i sama istaknula važnost provedbe ovog projekta u našoj zajednici, jer se njime rasterećuje sustav socijalne skrbi i smanjuje se pritisak na institucije i ustanove u sustavu, dok se s druge strane starijim osobama i osobama s invaliditetom osigurava potrebna usluga koja im omogućuje što duži ostanak u vlastitom domu i vlastitoj zajednici.

Na kraju, sve prisutne je pozdravio i Boris Lekić, član Izvršnog odbora Udruge Studio B koja s Općinom surađuje na brojnim projektnim i izvanprojektnim inicijativama, i čestitao Općini na visokovrijednom projektu.

Nakon uvodnih riječi program Zaželi, strateški okvir i projekt je predstavila voditeljica Nikolina Jureković.

Opći cilj projekta “Zajedno za aktivne zlatne godine“ je povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije starijih osoba i OSI koje žive u nerazvijenim ruralnim područjima osiguravanjem dostupnosti socijalne usluge na području JLS I skupine. Specifični cilj projekta je povećanje kvalitete života 90 pripadnika_ica ciljne skupine, starijih osoba i osoba s invaliditetom, kroz osiguravanje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu koju će pružati 15 pružatelja_ica, te mjesečne isporuke paketa higijenskih potrepština, u trajanju od 33 mjeseca; čime ćemo doprinijeti povećanju socijalne kohezije lokalne zajednice.

Projekt će trajati do 11. ožujka 2027. godine, a provedbom će se obuhvatiti sva naselja u općini: Visoka Greda, Savski Bok, Mačkovac, Dolina, Sičice, Vrbje i Bodovaljci. Sve pripremne radnje su obavljene i pružateljice usluge počinju raditi 1. svibnja 2024. godine. Aktivnosti projekta obuhvaćaju zapošljavanje pružateljica usluga za najmanje 6 pripadnika_ica ciljne skupine, nabavu i podjelu paketa kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština, upravljanje projektom i administraciju, praćenje i kontrolu izvršenih usluga, te komunikaciju i vidljivost.

Općina Vrbje će nastojati gotovo sve usluge i robe koje nabavlja u sklopu projekta to činiti unutar lokalne zajednice jer na taj način potičemo ekonomski, gospodarski i socijalni razvoj općine. Ovim ćemo projektom osigurati pomoć i podršku prilagođenu potrebama svakog korisnika_ice, te mogućnost ostanka u vlastitom domu uz poznato okruženje i bliske članove zajednice. Projekt će omogućiti korisnicima_icama aktivno sudjelovanje u životu zajednice i očuvanje svog digniteta. Projekt će ostvariti vidljive pozitivne promjene u slabije razvijenom ruralnom području te doprinijeti njegovoj revitalizaciji.

Na kraju, ističemo kako je projekt usklađen s Provedbenim programom Općine Vrbje 2021.-2025., Prioritetom Unaprjeđenje kvalitete života stanovnika, mjerom 7. Socijalna i zdravstvena skrb, Razvojnim projektom 2; i ovo je već drugi put da je Općina uspjela osigurati provedbu ove mjere, odnosno razvojnog projekta.

Projektne aktivnosti možete pratiti na mrežnoj, odnosno Facebook stranici projekta.

 

Najčitanije