Pažnja kod spaljivanja korova

Pažnja kod spaljivanja korova

 Dolaskom toplijeg vremena počinju radovi na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, prilikom čega se spaljuje korov, suha trava i nisko raslinje, a pri čemu može doći do požara. 

Državna Uprava za zaštitu i spašavanje donosi priopćenje, a koje prenosi Općina Vrbje kojim poziva građane da prilikom čišćenja poljoprivrednih površina pripaze da sigurno i kontrolirano pale korov. U vremenskom razdoblju od 25. veljače pa do danas, zabilježen je veći broj požara na otvorenom prostoru cijele RH.

Povećan broj požara i hektara izgorjelog područja izravan su rezultat sušnijeg i vjetrovitog vremenskog perioda, suhe vegetacije koja još nije ušla u fazu ozelenjivanja te nemarnog spaljivanja biljnog otpada. Gašenje takvih požara uvjetuje organiziranje vatrogasnih snaga. U konačnici, osim materijalne štete prouzročene požarom, angažman navedenih snaga iziskuje i trošenje znatnijih financijskih sredstava, predviđenih za ljetnu požarnu sezonu. 

Stoga, apeliramo na građane da tijekom radova na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, biljni otpad saniraju na način da ne dovode u opasnost ljude i imovinu te u tom cilju izbjegavanju i onečišćenje zraka i okoliša. 

Ako paljenjem vatre na otvorenom prostoru nastane šteta ili onečišćenje okoliša, policija i nadležne inspekcije zaštite okoliša pokreću prekršajne prijave, a ako se uzrokuje znatnija opasnost po ljude i imovinu, protiv počinitelja policija podnosi i kaznenu prijavu.

Najčitanije