Održano prvo pokladno jahanje u Bodovaljcima

Održano prvo pokladno jahanje u Bodovaljcima

U ponedjeljak 20. veljače u Bodovaljcima je po prvi puta organizirano Pokladno jahanje, običaj koji datira još iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granice od Turaka, a svečano odjeveni graničari obilazili svoje suborce na graničnim postajama noseći ima pokladno jelo i piće.

U ponedjeljak u Bodovaljcima okupilo se preko 20 jahača i tri kočije s cijelog područja naše županije, te su pokazali svu raskoš i plemenitost slavonskih konja. Jahači, uzvanici i ostali gosti okupili su se kod mjesnog doma gdje je manifestaciju otvorio načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić te istaknuo: „Ovo je jako dobra prilika da se lijepu i plemenitu životinju koja je nestala iz naših sela predstavi na najljepši mogući način i ja se doista nadam i svim srcem želim da ovo u Bodovaljcima postane tradicija“. Pohvalio je sve mještane, udruge i društva, koji su se prihvatili organizacije i animirali cijelo selo s namjerom da ova pokladna manifestacija postane tradicionalna i od zaborava čuva običaje naših predaka. 

U mimohod kroz selo krenulo je 26 sudionika gdje su ih po dobrom slavonskom običaju dočekivali mještani ispred svojih kuća, koje su bile okićene starim slavonskim rukotvorinama i simbolima, te ih počastili domaćim slatkim i slanim jelima te raznim pićem.

Završetkom mimohoda program je nastavljen u mjesnom domu gdje je upriličen nastup KUD-a „Vrbje“ i podjela zahvalnica, te zajedničko druženje svih sudionika i posjetitelja ove manifestacije. 

Spomenuta manifestacija samo je jedna u nizu akcija na području Općine Vrbje kojima se nastoji očuvati baština i tradicija, te uz obiteljska poljoprivredna gospodarstva i Posavsku poučnu cestu obogatiti turistička ponuda ovog kraja.

Najčitanije