DAN OPĆINE VRBJE I ROKOVO U VRBJU 2017.GODINE

DAN OPĆINE VRBJE I ROKOVO U VRBJU 2017.GODINE

OBILJEŽEN DAN OPĆINE VRBJE I „ROKOVO“ U VRBJU

 

 

VRBJE,  16. kolovoza 2017. - Stanovnici Općine Vrbje danas su obilježili Dan općine,  a mještani Vrbja slave  i blagdan svetog Roka. Položeni su vijenci kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima s područja  Općine Vrbje, a  tradicionalnu misu na otvorenom služio je velečasni Željko Volarić.

 

  Održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća koju je otvorio  novi predsjednik Mladen Konjević. Nazočni su, uz  članove Općinskog vijeća, bili predstavnici braniteljskih i  drugih udruga,  članovi obitelji poginulih branitelja, župan Danijel Marušić i županijski pročelnici Željko Burazović i Klara Šćuka, te općinski načelnici  iz Dragalića, Nove Kapela, Cernika i  Brodskog Stupnika: Zvonimir Karlik, Ivan Šmit, Vitomir Žakić i Goran Jelinić. Nazočni su bili i  Marin Marjanović, načelnik Policijske postaje Nova Gradiška i Miroslav Matić načelnik granične policije Stara Gradiška, Jozo Bungić predsjednik  županijske Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, ravnateljice novogradiških osnovnih škola Vesna Lončar - Cindrić.

  Svečana sjednica bila je prigoda da  općinski načelnik Igor Jurišić govori  o proteklom razdoblju. Nije, kao do sada na svečanim sjednicama nabrajao postignuća već se osvrnuo na  funkciju i doprinos koje imaju jedinice lokalne samouprave, pa tako i Općina Vrbje,  na život i  usmjeravanje  razvoja. Zalaže se ravnomjeran razvoj svih naselja u općini   i više  novca za jedinice lokalne samouprave kako bi se planirani razvoj mogao ostvariti, zadržati stanovništvo i spriječiti iseljavanje. 

   -Nitko ne može više brinuti o nama nego mi sami. Zajedno s zamjenicom načelnika barbarom Jurčević, Općinskim vijećem  i njegovim predsjednikom  Mladenom Konjevićem radit ćemo na dobrobit svih stanovnika naše općine - kazao je Igor Jurišić, zahvalio se članovima Općinskog vijeća iz prošlog saziva  i izrazio nadu da će, kao i u prošlom sazivu, odluke Vijeća biti jednoglasne. Nije propustio zahvaliti se svim udrugama koje djeluju na području općine na doprinosu koji daju, posebno članovima dobrovoljnih vatrogasnih društava i KUD-a Vrbje.

  O položaju  jedinica lokalne samouprave i opravdanosti postojanja općina  govorili  su Ivan Šmit, koji  je okupljene pozdravio u ime svih općinskih načelnika, i župan Danijel Marušić koji je naglasio da  ljudi koji žive u općinama najbolje znaju koje su njihove potrebe i da zato Općine moraju opstati. Župan očekuje da će  novom indeksacijom općina, općine u Brodsko-posavskoj županiji, pa tako i Općina Vrbje,  dobiti više novca, uvjeren da će  Projekt Slavonija  dati rezultata. Župan Danijel Martušić založio se za jedinstvo svih političkih opcija jer, kako je naglasio, samo se tako  mogu rješavati problemi i osigurati napredak.

    U okviru tradicionalne manifestacije „Rokovo u Vrbju“    od 16 sati svečane konjske zaprege  proći će Vrbjem, a u 18 sati na središnjem trgu u Vrbju održat će se tradicionalna smotra folklora.

- Zahvaljujući KUD „Vrbje“  i potpori Općine Vrbje, Vrbjani i njihovi gosti i ove su godine slaveći svetog Roka imali priliku   okupiti se u središtu mjesta, družiti se i uživati u ljepotama narodnih nošnji, pjesmi i plesu.

 Dakako, i ove se godine pekao vol na ražnju, a uživalo se, uz  hladno pivo i duga pića,  u ostalim specijalitetima sa ražnja, roštilja i iz peke.

   „Rokovo u Vrbju“, sada već  tradicionalna  i uhodana  kulturna i zabavna manifestacija  zahvaljujući članovima KUD-a Vrbje  ove je godine imala i međunarodni karakter. Predvođeni Marijanom Sekulić, ove su godine na pozornicu na Trgu  kralja Tomislava doveli i dvije  folklorne skupine iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

    Uz  domaće  folkloraše i tamburaše  mlađi posjetitelji imali su priliku  vidjeti i čuti što je to folklorna  tradicija, a stariji  se podsjetiti na svoju i mladost svojih baka i djedova. Svi su se složili da  tradicija živi zahvaljujući entuzijastima u kulturno-umjetničkim društvima, ali i mladima koje su okupili i  koji sa zadovoljstvom žive tradiciju svojih predaka.

    Kulturno-umjetnička društva  koja su nastupala i posjetitelje pozdravila je Marijana Sekulić, isto tako i zamjenica općinskog načelnika  Barbara Jurčević, koja je i otvorila smotru.

   I ove godine kroz Vrbje su  prošli konjanici i svečane zaprege. Osim blagdanskog  ugođaja koji su upotpunili,  bili su još jedan doprinos očuvanju slavonske tradicije.

   Uz domaćine, Pjevačku skupinu i  najmlađe folkloraše KUD-a Vrbje  nastupili su  KUD Dragalić iz Dragalića, Folklorni ansambl mladih iz Nove Gradiške, KUD  Tribanj iz  župe Bila  Livno  iz BiH i Folklorna skupina  Karavanke iz Tržćiča  u Sloveniji.

   Dakako, sva ova događanja  prati i  tradicionalno  druženje Vrbjana i njihovih gostiju  uz pečenog vola, janjetinu, jela s roštilja i iz peke, te  piće i glazbu.

   I ove godine  druženje  na Trgu kralja Tomislava u Vrbju  trajalo je dugo u noć.

  

 

 

Najčitanije