U BODOVALJCIMA ODRŽANO 8. POKLADNO JAHANJE

U BODOVALJCIMA ODRŽANO 8. POKLADNO JAHANJE

 

ČUVAJU TRADICIJU: Održano 8.  pokladno jahanje u Bodovaljcima

 

Autor Franjo Samardžić

BODOVALJCI, 24.  veljače 2019. - Udruga za promicanje kulturnih i tradicijskih vrijednosti „Pokladno jahanje” Bodovaljci danas je  na tradicionalno Pokladno jahanje  u Bodovaljce  dovelo 48 konjanika i dvije zaprege koje su ih s tamburašima pratili kroz selo.   Bilo je to još jedno u nizu hvalevrijednih  pokladnih okupljanja  koje su organizirali mjesni  zaljubljenici u običaje i tradiciju. Bilo je to, dakako, još jedno druženje  uz tamburaše i pjesmu, ples i zabavu. Pogodovao je tomu, iako hladan, lijep i sunčan dan, a  konjanici, domaćini i njihovi gosti  zagrijavali su se šljivovicom i kuhanim vinom. Mještani su se još  jednom potrudili, kao nikada do sada,  rukotvorinama  okititi kuće, a  na štandovima dočekati povorku konjanika i  počastiti ih  slavonskim suhomesnatim delicijama  i kolačima, a oni im  uzvratiti  pokladnom pjesmom.

Okupljanje  i otvaranje ove manifestacije je  bilo  ispred Mjesnog doma  gdje  se  nazočnima obratio u ime  udruge Branko Konjević.  Zahvalio se Željku Matijeviću na inicijativi i doprinosu koji daje u organizaciji, konjanicima  na dolasku i istaknuo značaj koji Pokladno jahanje  u Bodovaljcima ima  u očuvanju  graničarske tradicije i običaja.  Obratio se i Josip Pohl iz Vrbja koji je bio  i   najstariji sudionik ove manifestacije. Čestitke na  organizaciji i mještanima na angažiranju uputili su Barbara Jurčević, zamjenica  Igora Jurišića, načelnika Općine Vrbje i saborski zastupnik Davor Vlaović, koji  je otvorio ovogodišnje pokladno jahanje, ističući zadovoljstvo što je  na ovakvim manifestacijama  sve više konjanika, pogotovo mladih i djevojaka.

U  Mjesnom domu održan je  kulturno umjetnički program na kome je  nastupilo Kulturno-umjetničko društvo „Vrbje”.  Večeras će  na pokladnoj zabavi  Bodovaljčane i njihove goste  zabavljati Marija Pavković Snaša i tamburaški sastav „Satir” iz Davora.

 Udruga „Pokladno jahanje“  Bodovaljci  organizirala je ovogodišnje osmo po redu   Pokladno jahanje uz potporu Općine Vrbje, Brodsko-posavske županije  i sponzora.

 

 

Najčitanije