Procjena štete od poplava

Procjena štete od poplava

Područje općine Vrbje proteklih je dana obilazilo Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta nastalih od poplava. Kako je u našim krajevima, kao i na području ostalih Općine Brodsko posavske županije, a naročito onih uz vodotoke rijeke Save i njenih pritoka, proglašeno stanje elementarne nepogode, u Općinskim prostorijama je, početkom lipnja, bilo moguće prijaviti nastale štete na poljoprivrednim zemljištima i/ili usjevima.

Na području Općine Vrbje štetu je prijavila 231 osoba, čije su primarne djelatnosti poljoprivreda i ratarstvo, a konačan iznos štete, koji se zbraja u stotinama tisuća kuna, bit će poznat nakon pismenog izvješća županijske komisije.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta prošle jeseni, odnosno višemjesečnog sušnog razdoblja, na većem području kontinentalne Hrvatske jesenska sjetva je obavljena na bitno manjim površinama nego ranijih godina. Međutim, samo između 14. i 18. svibnja na području Slavonije, palo je više od 125 litara kiše po četvornom metru što su enormne količine. Toliko vode se nije moglo ocijediti ni na uređenim tlima, a kamoli na neuređenim. No, početak lipnja donio je još veće oborine, pa je samo 1. lipnja zabilježeno čak 57 litara kiše po četvornom metru. Voda je preplavila poljoprivredne površine, prometnice, gospodarske objekte, a u nekim dijelovima Slavonije čak i stambene objekte. Takvo nevrijeme će imati iznimno negativne posljedice i na visinu prinosa i na kvalitetu proizvoda. 

U nadležnim Poljoprivredno savjetodavnim službama poljoprivrednici mogu dobiti savjet o tretiranju kultura preostalih nakon poplava, odnosno potrebnim zahvatima, kako bi spasili preostale usjeve od daljnjeg propadanja, uslijed velike vlage I najezde štetnih kukaca.

Na slijedećem linku možete naći brojeve telefona poljoprivrednih savjetnika s područja naše županije:
http://www.hzpss.hr/?page=addressbook,2

Najčitanije