Održana peta regata „Sisak – Dolina“

Održana peta regata „Sisak – Dolina“

Povodom Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja članovi Braniteljsko-ekološke udruge "Prijatelji rijeke Save" i ove godine, u nedjelju 05. kolovoza, organizirali su već tradicionalnu riječnu regatu.

Članovi spomenute udruge, njihovi prijatelji i članovi obitelji u 14 čamaca plovili su rijekom Savom od Siska do Doline, rutom dugom oko 150 kilometara. Na taj način peti put za redom obilježena je vojna akcija „Oluja“. Uz tradicionalne postaje gdje se regata zaustavlja kako bi sudionici odali počast svim poginulim braniteljima, te neformalna pristajanja u mjestima uz Savu gdje im je priređen doček, regata je iz edukativnih i ekoloških razloga, ove godine posjetila Čigoč prvo europsko selo roda, te selo graditeljske baštine-Krapje.

Za sudionike Regate tradicionalno je svečani doček upriličen u Dolini u organizaciji DVD-a „Dolina“, a uz pokroviteljstvo Općine Vrbje. Uz mnogobrojne mještane Općine Vrbje kao i brojne stanovnike cijelog novogradiškog kraja sudionike regate dočekali su načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić te dožupan Brodsko-posavske županije Davor Vlaović. Nakon pristajanja i kratkih pozdrava, kod spomen ploče poginulim braniteljima na Društvenom domu u Dolini položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a potom je u kapelici sv. Marka i Luke za sve poginule branitelje služena sveta misa zadušnica.

U okviru ovogodišnje regate upriličena je i starinska igra "vrepčanje", kako kažu Dolinci "preteča baseballa".

Danas slavimo „Oluju“ i odajemo počast hrvatskim braniteljima, posebno poginulim braniteljima koji su u Domovinskom rati dali najviše za slobodnu i neovisnu domovinu. Ova manifestacija ujedno pokazuje i u kakve se sve turističke svrhe može koristiti rijeka Sava, afirmira tradiciju mještana, od gastronomskih mogućnosti do običaja. Održavanje regate je bio povod da se ponovo afirmira „Vreba“, stara pučka igra koju su, nakon 35 godina, ponovo počeli u Dolini igrati stariji ljudi. Sada je to preraslo u jednu veliku atrakciju - kazao je načelnik Općine Vrbje Igor Jurišić.

Zajedničko druženje nastavljeno je na obali Save kao i svake godine. Valja napomenuti kako su članovi udruge "Prijatelji rijeke Save" uredili obalu, te na taj način promoviraju ljepotu ovog dijela Općine Vrbje, ali i Slavonije.

FOTOGALERIJA...

Najčitanije